Telefoon van de zaak waar moet je op letten
Zowel privé als zakelijk is een mobiele telefoon tegenwoordig onmisbaar. De smartphone dragen we overal bij ons en het grootste deel van ons sociale contact gaat via dit apparaatje. Ook als ondernemer is een smartphone ontzettend handig. Zo ben je altijd bereikbaar en kun je zelfs onderweg e-mailen. Het mooiste is dat een smartphone voor zakelijk gebruik fiscaal aftrekbaar is. Wil je weten hoe dit precies zit? Je leest in onderstaand artikel alles wat je moet weten over een telefoon van de zaak.
Wanneer is smartphonegebruik zakelijk?
Een telefoon van de zaak moet natuurlijk ook voor zakelijke doeleinden gebruikt worden. Eigenlijk is alle communicatie tussen jou en je zakenrelaties al zakelijk gebruik. Denk bijvoorbeeld aan zakelijk bellen naar klanten, leveranciers en andere partijen. Is het doel van je gesprek zakelijk? Dan hebben we het over zakelijk gebruik. Uiteraard zal er vast en zeker wel eens een privé gesprek tussen zitten. Dat is geen probleem, zolang het grootste deel van het gebruik zakelijk is. In dit geval mogen de telefoonkosten namelijk als aftrekpost gelden.
Is een telefoon van de zaak fiscaal voordelig?
Bij zakelijk gebruik zijn de kosten van een telefoon geldig als aftrekpost. Dit betekent dat de Belastingdienst het toe staat dat je de telefoonkosten van de winst uit eigen onderneming aftrekt. Het maakt overigens niet uit of je de kosten via je privé of zakelijke rekening hebt betaald. Heb je de telefoonkosten van bijvoorbeeld je sim only betaald met je privé rekening? Dan kun je ze alsnog aftrekken. Direct een voordelig sim only abonnement afsluiten? Dat kan via deze link.
Regelgeving voor een telefoon van de zaak
Sinds het jaar 2015 geldt de WKR (werkkostenregeling) die uitgaat van een noodzakelijkheidsprincipe. Heb je als ondernemer je telefoon en/of tablet nodig voor je beroep? Dan zijn de kosten aftrekbaar. Ditzelfde geldt voor je personeel. Wel is de voorwaarden dat je het apparaat minimaal 90% zakelijk gebruikt.
